Spørsmål og svar

Eller på godt engelsk: Frequently Asked Questions (FAQ) om OsloMetX.
Inkludert i denne listen, er også spørsmål OsloMetX får fra studenter.

Jeg underviser på [institusjon X], kan jeg legge [læreverk Y] i vår Canvas?

Svar: Du må gjerne lenke til læreverk i Canvas, eller andre steder. Det er gratis å registrere seg på x.oslomet.no, og med FEIDE er det bare å logge inn. Men du kan ikke kopiere et helt læreverk og legge det inn i Canvas. Hvis du bare ønsker å bruke deler av et læreverk, fortell studentene dine hvilke deler de skal se på. Og send gjerne innspill og tilbakemeldinger til oslometx@oslomet.no. Vi vil unngå lokale kopier, for vi ønsker at forbedringer kommer fellesskapet til gode.

Hva vil det si at et læreverk revideres?

Svar: Revisjon av læreverk foregår på egen revisjonsserver. Der ligger duplikater av læreverkene. Da kan redaksjonene jobbe videre med innholdet, uten å rote det til for publikum og studenter på x.oslomet.no. Samtidig blir det minimalt med nedetid. Revisjoner kan være store og små, men det handler alltid om forbedring av innhold. Det er forlagsredaktørene (ansatte i OsloMetX) som publiserer revisjonene. OsloMetX har egne rutiner for publisering av revisjoner(opplag).

Det står at læreverk X stenger ved semesterslutt. Hva med neste semester?

Svar: De fleste læreverk har en sluttdato eller sluttidspunkt for innmelding. Det er for å markere et lite skille mellom semesterne, og skape et vindu for å publisere revisjoner (opplag). I verste fall er det et læreverk som går ut av sirkulasjon av ulike grunner, men det er heldigvis sjeldent.

Jeg tar [emnekode] og får ikke tilgang til pensum

Svar: Selv om flere av læreverkene på OsloMetX er laget med tanke på et spesifikt emne, så heter ingen læreverk det samme som en emnekode. Vi som jobber med OsloMetX har ikke oversikt over emnekoder. Læreverkene våre benyttes også av andre utdanningsinstitusjoner, med sine emnekoder. Det kan til og med hende at URL'en i pensumlista eller på Canvas er utdatert, og det rår ikke OsloMetX over.

Jeg er ferdig med kurset, men får ikke noe kursbevis

Svar: Ingen av læreverkene våre er kurs i den forstand at de alene gir studiepoeng, eller noe form for kursbevis. Læreverkene er undervisningsmateriell til fri disposisjon. For eksempel bruker Norsk Fysioterapiforbund læreverket Hjerte-lungefysiologi som kursmateriell i en kursrekke de organiserer for sine medlemmer.

Jeg var inni et læreverk tidligere, som jeg nå ikke finner eller har tilgang til

Svar: Det kan skyldes en av to ting:

Hvorfor er det så mange læreverk med blå bilder?

Svar: Forsidene eller "titlene" til Læreverkene er fargekodet etter fagtilhørighet. Siden fakultet for helsevitenskap ved OsloMet var tidlig på digitaliseringsballen, har OsloMetX flest læreverk fra helsefagene. Oransje titler er læreverk som kan være nyttige uavhengig av fagrettnig. Startpakka og Applied Statistics er gode eksempler på oransje læreverk. Samfunnsfag er burgundi. Lærerutdanning og internasjonale studier er lyseblå. Teknologi og design er rød.

Hvor mye jobb er det egentlig å lage et læreverk?

Svar: Det mest normale er at 2 til 3 undervisere, pluss en medieredaktør, jobber i rykk og napp (ved siden av alt annet forefallende) i halvannet år før man kjører første betatest. Noe av poenget er at læreverkene egentlig aldri blir helt ferdige. For de må revideres og oppdateres. Og når redaksjonen er "i gang igjen" ser de fort ting de vil endre på. De ekstreme ytterpunktene er Applied Statistics, som omtrendt ble ferdig på et par uker, og Anatomi og Fysiologi, som klokket 800 arbeidstimer bare første året. Etter 800 timer var under halvparten av dagens innhold på plass. Det var i 2016. Siden den tid har redaksjonsmedlemmer sluttet, og nye har kommet til.